EEN BALKONADE VAN EEN THUISWERKBLOG

Lizette Abrahams, 10 juni 2020

Aan de ene kant willen we er niets over horen en aan de andere kant is het de werkelijkheid van nu. Corona, thuiswerken, anderhalve meter, alles online. De crisis brengt veel ellende met zich mee, maar ook veel nieuwe impulsen. Onze taal wordt verrijkt met woorden als ‘hoestschaamte’, ‘balkonade’, ‘lockdownbuddy’ en ‘huidhonger’. Ook het woord ‘raamzwaaien’ heeft een totaal nieuwe betekenis gekregen. Ook wij moesten de boel totaal anders gaan aanpakken. Nu de maatregelen versoepelen en we van iets meer van vrijheden kunnen gaan genieten blikken we terug op de afgelopen maanden. ‘Humor Werkt Thuis’; hoe hebben wij die maanden thuiswerken ervaren?

Je kunt begrijpen dat deze tijd voor ons, businesswise, niet heel ideaal is. Een kaartenbak vol met sprekers en cabaretiers en een verbod op bijeenkomsten. Niet de allerbeste uitgangspositie voor ons bedrijf en onze artiesten. Dan is daar nog het werken op afstand. Geen directe lijntjes meer, allemaal thuis in onze eigen woonkamers en iedereen ervaart de coronacrisis weer op z’n eigen manier.

Dat communicatiestukje hadden we eigenlijk vrij snel onder controle. Met behulp van de app ‘Jitsi’ spraken we elkaar iedere werkdag stipt om 09:30 voor een Stand-Up, om 13:30 voor een tussenstand en om 17:00 voor de afsluiting. En ook dat ging bij ieder weer compleet op haar eigen manier. Te beginnen met Catinka. Dagelijks vergezeld door vriend Daniël, waarvan we nu weten dat hij waanzinnig hard kan typen. En in het kielzog van een andere fluffy vriend, die elke werkdag zijn weg naar een minute of fame vindt: kat Pipo. Het begint met een minuut lang luid miauwen. En dan weten we het eigenlijk al. Pipo baant zijn weg naar de spotlights. Hunkerend naar een aai over de bol van zijn baasjes. Smachtend naar wat aandacht van die lui achter hun computers.

Over naar een huis met een andere kat: Bowie! Die in huize Ilonka tevreden aan de planten knabbelt. ’s Ochtends treffen we Ilonka aan in haar woonkamer. En altijd is er wel iets waardoor ze moet opstaan en de prachtige schuifdeuren in haar huis moet openen, met een enorm schel piepend en krakend geluid tot gevolg. En dat komt hard binnen als je oortjes in hebt, kan ik je vertellen! Om 13:30 en 17:00 treffen we Ilonka in totaal andere omstandigheden aan. Namelijk als een ware diva quarantanning in haar achtertuin. Daar zit ze dan te werken, inclusief sterrenhoed en classy zonnebril. Saint-Tropez achtige taferelen zijn daar gaande.

Ieder moment dat je de Jitsi app inkomt weet je het volgende. Merel is daar. Steady as a rock. Bij Merel thuis zien we nagenoeg ieder moment van de dag dezelfde backdrop. Als een waar levend standbeeld wijkt deze DJ eigenlijk nooit uit naar een andere thuiskantoortuin. Oké, bij het twaalfjarig bestaan van Humor Werkt hing daar ineens een slinger in beeld, maar verder houdt mevrouw Kortekaas haar thuisbeleving erg consistent. Merel is online sowieso een stuk actiever, want drie keer per week traint ze via Zoom met haar kickboksschool mee.

Bij mij is het iedere keer weer een verrassing waar ik om 09:30 zit. Is het met de vertrouwde ombre blauwe muur? Of zit ze bij vriendlief Sting thuis? Een ding is zeker. Als de ombre blauwe muur present is, dan verschijnt Abrahams om 17:00 met een rood hoofd voor een oranje muur. Als er al maar een zonnetje schijnt is het op mijn balkon minstens zo’n 5 graden warmer dan dat het daadwerkelijk is, vandaar. Ook ik ben in deze coronatijden online zeer actief. Twee keer per week doe ik namelijk mee aan een online quiz. En zelf heb ik er ook een aantal georganiseerd.

Voor onze artiesten zorgde de omstandigheden ook voor een enorme omschakeling. De theaters gingen dicht, bijeenkomsten van scholen en bedrijven konden niet meer doorgaan. Ook zij werden gedwongen om online actief te zijn. En dat bracht toch ook weer een enorme hoeveelheid aan creativiteit met zich mee. Twee keer per week kan je namelijk op Facebook genieten van de Online OSW Takeaway Comedy TV van Op Sterk Water. Je kan online bingo boeken met Meijer en Eijsbouts. Rob en Joep gaan ook online aan de slag. En steeds meer grappige collega’s sluiten zich in dit online rijtje aan.

Overleven blijkt toch een oergevoel. Ondanks dat de coronacrisis enorme narigheid met zich meebrengt gaat ook het ‘gewone’ leven door. Of het ooit nog hetzelfde gaat worden als het was, dat gaan we zien. Laten we in ieder samen geval genieten van hetgeen dat er wel is. Onze slogan staat nog steeds overeind. Humor Werkt (Thuis)!

© 2008 Humor Werkt | KVK: 27317412 | BTW: 8192.91.390.B02 | Ontwerp site: Catinka Kersten